Kuntosaliharjoittelulla tukea keholle ja mielelle

Kuntosaliharjoittelulla tukea keholle ja mielelle

Kuntosaliharjoittelun aloittaminen tuntuu usein isolta kynnykseltä. Mielessä myllertävät kysymykset siitä, osaanko tehdä liikkeet oikein tai sopiiko kuntosaliharjoittelu minulle. Myös muut ihmiset vieraassa ympäristössä voivat jännittää.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on tuoda esiin kuntosaliharjoittelun useita hyötyjä sekä rohkaista aivan jokaista astumaan kuntosalin ovesta sisään. Parhaimmillaan kasvava lihasvoima antaa tukea nivelille, vähentää kipuja ja lisää kokonaisvaltaisesti arjen voimavaroja.

 

Miten voisin aloittaa?

Turvallisinta on aloittaa harjoittelu fysioterapeutin tai muun liikunta-alan ammattilaisen johdolla, jolloin ohjelma voidaan laatia yksilöllisesti kokonaistilanne huomioiden.

Muista kuitenkin, että ammattilaisen opastuksesta huolimatta olet aina itse oman kehosi paras asiantuntija. Opi tunnistamaan kehosi toiminta, oman mahdollisen sairautesi oireet ja eri vaiheet. Huomioi, että kuntosaliharjoittelu saattaa alkuun kipeyttää kehoasi hetkellisesti ilman, että kyse on mistään haitallisesta reaktiosta. (Liikkeestä hyvinvointia – Reumaliiton liikuntaopas, 5.) Harjoittelun edetessä opit löytämään omat rajasi ja huomaat että kehosi kestääkin enemmän kuormitusta sekä harjoittelussa että normaalissa arjessasi. Alkuun maltti on valttia myös motivaation säilymiseksi; 2-3 harjoittelukertaa viikossa riittää erittäin hyvin ja energiaa jää muuhunkin.

 

Hyötyä arjen moniin haasteisiin

Emme voi koskaan täysin kontrolloida kaikkia arjen kuormitustekijöitä, mutta voimme varautua niihin pitämällä itsestämme kokonaisvaltaisesti hyvää huolta. Sekä fyysiset että henkiset haasteet kuormittavat voimavarojamme, mutta toisaalta kehon vahvistuminen auttaa jaksamaan paremmin myös henkisesti haastavissa tilanteissa.

Kuntosaliharjoittelu parantaa lihasvoimaa. Se auttaa ylläpitämään hyvää ryhtiä ja saa arjen toimet tuntumaan vähemmän kuormittavalta. Vahvistuneet lihakset sekä tukevat niveliä että liikuttavat niitä. Voiman lisäksi kuntosalilla onkin hyvä huomioida nivelten liikeradat: jos pystyt tehdä liikkeet kivutta ja hyvällä tekniikalla isolla liikeradalla, kannattaa hyödyntää koko liikerata. Näin nivelen hyvä liikkuvuus pysyy yllä ja kehon kokonaisvaltainen toimintakyky säilyy parempana pidempään. (Reumataudit ja liikunta.) Jos esimerkiksi pääset vielä hyvin kyykkyyn, kannattaa kyykyssä käydä useasti. Näin kyky säilyy!

Jos kehossa ilmenee erilaisia tulehduksellisia vaivoja, on tällaisen jakson ajaksi hyvä keventää harjoittelua. Mikäli tulehdusoire pahenee tai tulehduksellista kipua on vielä harjoittelua seuraavana päivänä, on pieni keventäminen vielä tarpeen. Tulehduksen jälkeen harjoittelua jatketaan taas vahvistavasti, mikä auttaa hallitsemaan kipua sekä mahdollistaa nopeamman toipumisen ja minimoi tauon aiheuttaman kehon toimintakyvyn heikentymisen. (Liikkeestä hyvinvointia – Reumaliiton liikuntaopas, 5.)

 

Kehon kuunteleminen on tärkeää myös palautumisessa. Arjessa ilmaantuvat uupumisen oireet on hyvä tunnistaa. Ne eivät kuitenkaan estä kuntosaliharjoittelua, vaan kysymys on itselle sopivan kuormitusmäärän löytämisestä. Lepo ja ravitsemuksen huomiointi ovat osa palautumista.

 

Kuntosali on jokaiselle

Tärkein ohje lihaskuntoharjoitteluun on sen aloittaminen. Kuntosalilla käydessä liikkeet tulee tehtyä säännöllisemmin, sillä salilla käymiseen ollaan sitoutuneempia kuin kotiharjoitteluun. Parasta on sopia yhteinen harjoitteluhetki ystävän tai fysioterapeutin kanssa ja salilla voi tutustua myös uusiin ihmisiin. Harjoittelu on turvallisinta aloittaa laitteilla, jolloin suoritustekniikan opettelu on helpompaa kuin vapailla painoilla. Astu rohkeasti salin kynnyksen yli, niin huomaat miten askel kevenee ja kynnys madaltuu!

 

Jenni Manner
Fysioterapeutti

 

 

Artikkelin kirjoittamisessa käytetty seuraavia lähteitä:

Liikkeestä hyvinvointia – Reumaliiton liikuntaopas.

Reumataudit ja liikunta – Reumaliitto.

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran: Sjögrenlehti 4/22