Joni Putkosen tarina

Joni Putkosen tarina

Yksi päivä muutti mun elämän

Heinäkuinen kesäpäivä nelisen vuotta sitten muutti täysin mun elämän. Olin ajamassa kevytmoottoripyörällä ”vanhoilla vihreillä” Siltalan risteyksen yli Ilmajoella, johon samaan aikaan tuli henkilöauto Seinäjoen suunnasta. Seurauksena oli yhteentörmäys, jonka seurauksena auki ollut kypärä lensi mun päästä ja mä loukkaannuin vakavasti. Seurauksena oli aivovamma ja kuolema oli todella lähellä.
Tänä päivänä mä teen paljon töitä kuntoutumiseni eteen ja pyörätuolilla liikkuminen on taakse jäänyttä elämää, sillä mä liikun nyt pääasiassa kyynärsauvojen sekä rollaattorin avulla. Haluan tuoda esiin oman tarinani, jotta toiset nuoret voisivat välttää tän mun kokeman kohtalon.
Mua varoitettiin aikanaan kaahaamasta ja keulimasta kevytmoottoripyörällä, mutta en uskonut sitä. Sen tuntui niin mukavalta, ja ajattelin ettei mulle voi sattua mitään. Eikä kypärää tullu laitettua kiinni, ei tullu mieleen että se voi lentää päästä. Haluaisinkin nuorten oppivan ymmärtämään, että turvallisuus ajettaessa millä tahansa on tärkeä asia ja kypärä kannattaa aina pitää kiinni. Kolahtaa voi koska tahansa.

Oikealla kuntoutuksella suuri merkitys

Oikeanlainen ammatti-ihmisten tekemä kuntoutus on ollut avainasemassa mun toipuessa tästä vakavasta onnettomuudesta. Kaverit on mua tsempannu että mikä tahansa on mahdollista jos vain itse haluaa sitä riittävän paljon. Onneksi kaverit on pysyny onnettomuudesta huolimatta. Monelle käy niin että kaverit jättää.
Kuntoutuksessa on ollut tärkeätä se, että mä tiedostan omat oireeni ja osaan toimia niiden myötä. Me ollaan asetettu pieniä välitavoitteita, joiden kautta on pyritty pääsemään isompiin tavoitteisiin. Pari vuotta sitten olin vielä pyörätuolissa, mutta nyt pisin kävelylenkki on ollut jo 3,5 km.
Fysioterapiassa on pääasiassa kehitetty tasapainoa, lihasvoimaa ja fyysistä kuntoa. Käyn omatoimisesti treenaamas Fysion esteettömällä kuntosalilla vapaa-ajalla, joten kuntoutuksessa on sitten voitu keskittyä eri asioihin. Toimintaterapiassa taas on tähdätty siihen, että pärjäisin vaikkapa keittiöhommissa. Siellä treenataan kaikenlaisia arjen askareita ja harjoitellaan muistia parantavia juttuja. Allasterapia ja ratsastus on ollut mukavia kuntoutusmuotoja osana fysioterapiaa.

Unelmana ulkomaanmatka

Mun haaveena on jo kauan aikaa ollut ulkomaanmatka, mutta fyysinen kunto ei ole antanut sitä mahdollisuutta. Nyt toimintakyky on parantunut ja haave tuntuu mahdolliselta. Fysio 2000 aikoo olla tukemassa tätä mun haavetta ja tarvitsee nyt muidenkin apua.

Miten voit auttaa?

Hae ilmainen ”Tukemassa Jonin Unelmaa” –tarra jostain Fysio 2000 toimipisteestä tai Jonilta itseltään
Kiinnitä tarra esimerkiksi auton ikkunaan, postilaatikkoon, työpaikan seinälle tai mihin haluat

Ota kuva tarrasta

Jaa kuva omassa (tai kaverisi) Facebookissa tai Instagramissa ja lisää julkaisun perän #tukemassajoninunelmaa

Tekemällä tämän FYSIO 2000 tukee taloudellisesti matkaani!