Kinetic Control / Stabilizer

Kinetic Control kuntouttaa liikekontrollihäiriöitä

 

Oletko koskaan kokenut pistävää, kramppimaista kipua täysin mitättömässä liikkeessä ja joutunut kärsimään selkäkivusta sen takia jopa viikkoja? Kyseessä voi olla liikekontrollihäiriö.

Kinetic Control on tapa tutkia ja kuntouttaa elimistössä ilmenevää liikekontrollihäiriötä. 50 % selkäkipuisista asiakkaista kärsivät tästä vaivasta.

Mikä sitten on liikekontrollihäiriö? Jos ihmisen lihakset jaettaisiin hyvin karkeasti kahteen ryhmään, ryhmät olisivat syvät lihakset ja pintalihakset. Syvien lihasten päätehtävänä on suojella ja tukea esimerkiksi selkää eri liikkeissä ja asennoissa. Pintalihasten päätehtävänä on tuottaa liikettä. Kun liikettä lähdetään suorittamaan, lihasten aktivoitumisjärjestyksessä ensin aktivoituvat syvät lihakset, sitten pintalihakset. Liikekontrollihäiriöksi kutsutaan sitä liiallista viivettä, mikä syntyy syvien ja pintalihasten välillä liikkeen aikana, joka ilmenee kipuna.

Liikekontrollihäiriötä esiintyy erityisesti sellaisissa liikkeissä, jotka ovat 20 % maksimisuorituksesta, kuten esimerkiksi aivastaminen, päiväpeiton levittäminen tai vaikka kumartuminen. Kinetic Control -menetelmällä voidaan selkäkipuiselta asiakkaalta selvittää mm. liikekontrollihäiriön suunta, jonka löydyttyä asiakkaalle ohjataan liikkeet, joilla viive pystytään poistamaan.

Oletko koskaan istuessasi, seisoessasi tai jatkuvaa kiertoliikettä tehdessäsi kokenut selän puutumista tai tunnetta, että selkää on pakko liikuttaa ja vetristää? Silloin puhe on poikittaisen vatsalihaksen kestovoiman heikkoudesta eli poikittainen vatsalihas ei jaksa pitää asentoa yllä. Syvää poikittaista vatsalihasta, kuten muitakin kehon lihaksia, voidaan harjoittaa erilaisten ja eritasoisten harjoitteiden avulla. Liikekontrollihäiriö on kuitenkin yksilöllistä ja harjoitteet laaditaankin aina asiakkaan ongelmien mukaan.

Harjoittelun apuna käytetään esimerkiksi teippiä, omia sormia tai peiliä. Välineistä löytyy myös erityisesti syvien lihasten harjoitteluun suunniteltu Stabilizer -painemittari. Mittarista näet, teetkö harjoitteet hallitusti ja laadullisesti, eikä sinun tarvitse enää arvailla, teetkö liikkeet oikein!