Lantionpohjan fysioterapia

Lantionpohjan terapia

Lantionpohjan fysioterapia on terapiamuoto, jossa keskitytään syvällä lantioissa oleviin lihaksiin. Nämä lihakset huolehtivat mm. pidätyskyvystä sekä toimivat sisäelimien ympärillä ja alapuolella olevana tukikerroksena.

Pidätysongelma voi olla pissan- ja/tai ulostepidätyskyvyttömyyttä. Painon tunne alapäässä on yksi merkki lantion heikkoudesta. Näiden ohella myös ilman pidätys on yleensä hankalaa. Taustalla voi olla pitkään jatkunut lantion alueen ylivenytystila ja siitä aiheutunut hermopuristus (raskaus, synnytys). Lisäksi syynä voivat olla myös ylipaino, laskeumat, erilaiset lantion alueen leikkaukset, selkäongelmat ja perinnöllisyys.

Lantiopohjan fysioterapiaan koulutettu fysioterapeutti osaa auttaa ja neuvoa, sekä tutkia lantion alueen tilanteesi. Jo yhdellä vastaanottokäynnillä näet itse biopalautteen avulla, kuinka lihaksesi lantion alueella toimivat sekä saat kattavat ohjeet omatoimiseen harjoitteluun.

Lantiopohjan ongelmia voi esiintyä naisilla, miehillä ja lapsilla. Ongelman taustalla voi naisilla olla mm. pitkittynyt synnytys, pahat repeämät sekä perinnöllinen sidekudosheikkous. Miehillä mm. eturauhasongelmat, erilaiset vatsan alueen leikkaukset tai häntäluumurtumat. Lapsilla myös erilaiset traumat voivat olla kiputilojen taustalla.

Lääkärin lähetteellä hoitoon

Mikäli kärsit lantion alueen ongelmista, suositeltavaa on käydä ensin lääkärillä ja tulla sitten fysioterapiaan lähetteen kera. (Lähetteellä saat kelakorvausta annetuista hoidoista) Mikäli suurempia ongelmia ei ole, vaan haluat testauttaa lantiopohjan lihaskuntosi sekä opetella oikeaa lihasvahvistustekniikkaa, voit tulla hoitokäynnille myös ilman lääkärintarkastusta.

Hoitomenetelmät

Ohjattu harjoittelu on motivoivaa ja se perustuu yksilölliseen hoitosuunnitelmaan. Fysioterapiassa käytetään lantionpohjan lihastestaukseen soveltuvaa tietokoneohjattua laitteistoa (biofeedback). Tarvittaessa fysioterapiassa käytetään elektroterapiaa mm. ylijännittyneiden lihasten rentouttamiseksi tai velttojen/toimimattomien lihasten herättelyksi. Myös lantiopohjan fysioterapiassa asiakas huomioidaan kokonaisuutena ja tarvittaessa kiinnitetään huomiota myös ryhdillisiin tekijöihin.

Virtsainkontinenssin hoidosta ja ennaltaehkäisystä on olemassa suomalaiset Käypä-hoito suositukset.

www.kaypahoito.fi