Lantionpohjan fysioterapia

Lantiopohjan terapia

Lantionpohjan fysioterapian tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisia lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä. Niitä ovat esimerkiksi virtsan ja ulosteen pidätyskykyyn liittyvät ongelmat, emättimen laskeumat ja lantionpohjan kiputilat. Lantiopohjan ongelmatiikkaa voi esiintyä naisilla, miehillä ja lapsilla. Ongelman taustalla voi naisilla olla mm. pitkittynyt synnytys, pahat repeämät sekä perinnöllinen sidekudosheikkous. Miehillä mm. eturauhasongelmat, erilaiset vatsan alueen leikkaukset tai häntäluumurtumat. Lapsilla myös erilaiset traumat voivat olla kiputilojen taustalla. Lantiopohjan kuntouttamisesta hyötyvät kaikki. Myös ennaltaehkäisevästi voi käydä testauttamassa lantiopohjan lihaskunnon ja samalla opetella oikea lihasten vahvistamistapa havainnollistavan tietokoneohjelman avulla.

Lääkärin lähetteellä hoitoon

Mikäli kärsit lantion alueen ongelmista, suositeltavaa on käydä ensin lääkärillä ja vasta sitten tulla fysioterapiaan lähetteen kera. Tällöin saat kela-korvausta annetuista hoidoista. Mikäli suurempia ongelmia ei ole, vaan haluat testauttaa lantiopohjan lihaskuntosi sekä opetella oikeaa lihasvahvistustekniikkaa, voit tulla hoitokäynnille myös ilman lääkärintarkastusta ja -lähetettä. Tällöin hoidosta ei saa kela-korvausta.

Hoitomenetelmät

Ohjattu harjoittelu on motivoivaa ja se perustuu yksilölliseen hoitosuunnitelmaan. Fysioterapiassa käytetään lantionpohjan lihastestaukseen soveltuvaa tietokoneohjattua laitteistoa (biofeedback). Tarvittaessa fysioterapiassa käytetään elektroterapiaa mm. ylijännittyneiden lihasten rentouttamiseksi tai velttojen/toimimattomien lihasten herättelyksi. Myös lantiopohjan fysioterapiassa asiakas huomioidaan kokonaisuutena ja tarvittaessa kiinnitetään huomiota myös ryhdillisiin tekijöihin.

Virtsainkontinenssin hoidosta ja ennaltaehkäisystä on olemassa suomalaiset Käypä-hoito suositukset.

www.kaypahoito.fi