Lymfaterapia

Turvotusta raajoissa?

Lymfaterapia on hoitomuoto, jossa aktivoidaan kehon nestekiertoa kevyellä hieronnalla ja vähennetään turvotusta. Mikäli kyseessä on raajaturvotus, myös oikean tukituotteen mittaus, tilaus ja sovitus kuuluvat lymfaterapeutin tehtäviin.

Lymfaterapiasta hyötyvät kaikki, joilla esiintyy jonkinasteisia turvotuksia ja turvotuksesta aiheutuvia ongelmia. Suuri kohderyhmä on laskimoverenkierron heikentymisestä kärsivät asiakkaat, joilla esiintyy eriasteisia turvotuksia alaraajojen alueella. Toinen isohko kohderyhmä ovat rintasyöpäleikatut, joilla on kainalon imusolmukkeiden poiston seurauksena aiheutunutta yläraajaturvotusta. Lisäksi on erilaisia synnynnäisiä ja sekundaarisia turvotus- ja kiputilojatiloja, joihin lymfaterapialla on helpottava vaikutus.

 

Lymfaterapia koostuu niin manuaalisesta käsittelystä kuin sidoksin suoritetusta raajan kompressioterapiasta.

Parhaimmat hoitotulokset saavutetaan näiden hoitojen yhdistelmällä, eli ensin käsitellään esimerkiksi asiakkaan alaraaja lymfaterapialla ja sen jälkeen raaja sidotaan oikeaoppisesti. Sidos annetaan olla raajassa siihen saakka, kunnes asiakas tulee uudelleen lymfaterapiahoitoon. Hoitojakso on yleensä noin 2 viikon mittainen, jonka jälkeen asiakkaalle tilataan oikean kokoinen kompressiotuote. Tässä raajan mittaaminen on tarkkaa, jotta tuotteesta tulee sopiva ja on ensiarvoisen tärkeää, että asiakas pitää kompressiotuotetta päivittäin hyvän tilan ylläpitämiseksi.