Arki sujuu kuin tanssi – ilman kipua

Arki sujuu kuin tanssi – ilman kipua

Nina Lahti-Röyskö ja FYSIO 2000 urheilufysioterapeutti Tommi Haanpää

Tanssi on laji, jonka harrastajat eivät useinkaan miellä itseään urheilijoiksi. Oli lajina sitten reggaeton tai lyyrinen tanssi, tanssijat ovat tanssijoita, eivät urheilijoita. Siitä huolimatta, että laji vaatii fyysisesti paljon; vahvuutta, venymistä ja liikkuvuutta. Tanssi on taidemuoto, jossa tulee hiki huomaamatta.

Harrastetasolla tanssin päätarkoitus on hauskanpito ja kehonhuolto tuntien välissä jää usein täysin unohduksiin. Nina Lahti-Röyskö ohjaa iltaisin soolotanssikursseja harrastetasolla ja tanssi kuutena, seitsemänä päivänä viikossa. Ninalla harrastamista vaikeuttavat yliliikkuvat nivelet, joiden takia polvikivut olivat päivittäinen riesa.

“Alun perin hain apua penikkatautiin, kun olin tanssinut sääreni siihen kuntoon, etteivät särkylääkkeet enää riittäneet ja tanssiminen meni tunnilla irvistelyksi ja pelkkä kävely tuntui siltä, että kohta joku luu murtuu. Urheilufysioterapeutti Tommi Haanpää sai onneksi sääret vielä kuntoon hieronnan ja shockwaven avulla. Siinä hoidon yhteydessä tuli luonnollisesti mainittua myös polvikivut. Tommi osasi kertoa, mistä kipu johtuu: Yliliikkuva polvinivel jumittaa polvilumpion lukkoon, jolloin polven liikuttaminen saa kivun syntymään. Oletin jo, että siinä sitä sitten ollaan, se on ominaisuus eikä vika, joten kärsiminen jatkuu. Tommilla oli kuitenkin ratkaisu ongelmaan.

Lahti-Röyskön jalat urheilufysioterapeutti Haanpään käsittelyssä

Täysin naurettavaa, että olen polvikivusta kärsinyt turhaan viimeiset parikymmentä vuotta. Kun ei tullut mieleenkään, että sen kanssa joku osaisi auttaa, tai että sille voisi mitään tehdä. Aikaisemmin sidoin polveni tunnin ajaksi, söin kipulääkkeitä kuin rotta näkkileipää ja vain kestin kivun, koska tanssimisesta en halua luopua. Nyt sisällytän Tommin opettaman liikkeen jokaisen treenin alkuun ja saan polveni itse auki. Polvien takia ole enää tarvinnut ontua. Niitä ei tarvitse edes sitoa. Jos polvi menee kesken tanssitunnin lukkoon, saan sen auki alle minuutissa. Ei kipua. Mieletöntä” kertoilee Nina Lahti-Röyskö.

FYSIOTERAPIASTA APUA HARRASTAJAN LIIKKUMISEEN

“En ajattele itseäni ammattitanssijana, enkä urheilijana. Päivätyökseni istun tietokoneen ääressä jumittamassa kroppaani. Jos tanssi olisi ainoa työ, kuuluisi päivittäiseen rutiiniin muutaman tunnin venyttelyt. Nyt siihen ei aika riitä. Fysioterapeutti osaa auttaa lihasten auki pitämisessä, jolloin harrastaminen on sujuvampaa. Tällä ikää kroppa ei palaudu. Nuorempana sitä pystyi potkaisemaan itseään vahingossa nenään ilman mitään venyttelyitä tai kehonhuoltoa. Nyt menee vain rikki jos erehtyy yrittämään. Omaa venyttelyä vaikeuttavat myös yliliikkuvat nivelet. Esimerkiksi pohkeiden tai säärten lihaksiin on lähes mahdoton löytää venytystä, joka tuntuisi, kun nilkat taipuvat luonnottoman paljon. Hieronta on ollut tähän ongelmaan toimiva vaihtoehto.

Harjoittelua ilman kipuja

Eihän sitä edes käsitä, kuinka jumissa kroppa on, ennen kuin se on auki. Urheilufysioterapeutti on osannut neuvoa oikeat vahvistavat harjoitukset, jotka sopivat omaan tekemiseen ja auttavat jaksamaan. Nyt saan enemmän vartalostani irti. En tiennyt, että kylkiluuni ovat jotenkin jumissa, tai että niissä olisi jotain korjattavaa. Tommin avattua kylkiluut, pääsi vartalo kiertymään vapaasti ja pelkästään sillä tuli piruetteihin puoli kierrosta lisää.

Oma ongelmani on myös siinä, ettei vain löydy minkäänlaista itsekuria. En ole urheilija, en tykkää hikoilla. Tiedän, että pitäisi olla vahvempi, että tanssi olisi vaivattomampaa. Lihaskuntoliikkeitä ei tule tehtyä. Miksi sitä itse itseään kiusaisi? Mutta kun joku muu sanoo, että tee näin kolme kertaa viikossa, sen jopa saattaa tehdä. Tommin ohjeilla olen jo vahvistunut hitusen, eikä penikkatauti ole uusinut. Siksi olen päättänyt käydä säännöllisesti fysioterapiassa, että ongelmiin voidaan puuttua ja korjata niitä ajoissa, ettei turha kipu pääse häiritsemään harrastamista.

Ei tarvitse olla rikki tai ammattiurheilija, että saisi hyötyä fysioterapiasta. Siitä on apua ihan tavallisen ihmisen arkeen ja tekemiseen. Harrastaminen on huomattavasti miellyttävämpää, kun kroppa ei kapinoi vastaan. Tuntuu niin hyvälle, kun on puheväleissä oman vartalonsa kanssa”, lisää Lahti-Röyskö.