Ennaltaehkäisy apuna lentopallonjoukkueen arjessa

Lentopallovalmentaja Marko Pitkänen – miten saatiin merkittävät hyödyt nuorille lentopalloilijoille FYSIO 2000 avulla

FYSIO 2000 ja Jalasjärven Jalaksen lentopallon A/N2-tyttöjoukkue aloittivat valmentajaa auttavan ja joukkueen pelaajien vammoja ehkäisevän projektin.

Projektin ajatuksena oli lentopalloilijan kannalta suurimpien tuki- ja liikuntaelinvammariskien minimointi. Tarkoituksena oli myös etsiä mahdolliset lihasheikkoudet pelaajilta, eli fysioterapian avulla haluttiin löytää maksimaalinen voimantuotto lajin vaatimuksiin.

Joukkueelle toteutettiin urheilijan liikehallintatestit, kuntotestit sekä testattiin olkapäiden tukilihasten voima. Tarkoituksena liikehallintakykytestissä oli löytää mahdollisia mm. puutteita nilkan ja lantioseudun tukilihasten pitävyydestä. Kuntotestillä haettiin motivaatiota peruskuntoharjoitteluun, jota tehdään omalla ajalla. MicroFET2 mittauksen tavoitteena oli löytää varsinkin nuorten urheilijoiden ongelma-alueet sekä lihastasapainon puutteet.  Lentopallossa olkapään voima on tärkeää ja tällä mittauksella päästiin tarkkoihin yksilöllisiin lukemiin.

Valmentaja Marko Pitkänen tyytyväisenä toteaa: “Projektista oli todella iso hyöty urheilijoille, mutta myös mulle itselle valmentajana. Jo nyt on huomattu, että kuntotestien tekeminen lisäsi omatoimista harjoittelua. Tytöt tietävät, että seuraava kuntotesti on puolen vuoden päästä. Heillä on pyrkimystä parantaa kuntotasoa ja lenkillekin lähtö on vapaapäivinä helpompaa. Tosi monelta tytöltä löytyi haasteita liikehallinnasta, ja on valmentajalle helpottavaa kun fysioterapeutti kertoi ja ohjasi mitä harjoitteita valmentajana minun kannattaa tytöillä teettää.”

“Nyt tytöillä on yksilölliset ohjelmat jota he toteuttava jokaisen treenin alkuun 10minuuttia. Esim. jollain tytöllä on ollut selkävaivoja, nyt hän treenaa selkää ja keskivartaloa tukevia lihaksia, toisella taas nilkka petti joten nyt hän treenaa niihin soveltuvia täsmäliikkeitä. Näin saadaan parhaimmat tulokset ja säästetään aikaa kun ei vedetä samoja harjoituksia kaikille. Yhteistyö pelaa hyvin FYSIO 2000 kanssa! Jos jollain tytöllä tulee jotain vaivoja joita fysioterapeutin pitäisi tutkia tarkemmin, niin aika löytyy nopeasti ja hän pääsee urheilufysioterapian ammattilaiselle. Lisäksi on huojentavaa tietää, jos sattuu joku vakavampi tapaturma urheilijalle, voin aina kysyä neuvoa myös yrityksen toimitusjohtaja Timo Tuurilta jolla on myös laajat lääkäriverkostot.” Pitkänen toteaa 

MicroFET2 mittaus apuna voiman mittauksessa

Pelaajien olkapään voimat testattiin MicroFET2 mittarilla. MicroFET2 on digitaalinen dynamometri, jolla testataan ja arvioidaan eri lihasten voimaa – nykyaikainen vaihtoehto vanhojen aikojen dynamometrille. MicroFET2 on suunniteltu ergonomisesti käteen sopivaksi ja se on erittäin kevyt ja helppokäyttöinen. Siinä on patentoitu järjestelmä, jonka ansiosta mittari pystyy havaitsemaan pienimmätkin voiman muutokset.

Ne tytöt joilla on olkapään ulkokierron heikkoutta, treenaavat niitä alkulämmittelyissä. Ajatuksena on tehdä uusi testi noin puolen tai vuoden päästä, jotta nähdään onko treeni tuottanut tulosta. Uusi testi myös motivoi kuntouttavien liikkeiden tekemistä omalla ajalla.

Tässä projektissa oli kaksi isoa tavoitetta; ennaltaehkäistä tulevia mahdollisia vammoja ja lisätä ominaisuuksia joita lajissa tarvitaan. Molemmissa tavoitteissa onnistuttiin. Se yllätti kuinka edullisia nämä palvelut olivat seuralle esim. liikehallintakykytestaus vain 8€/pelaaja. Oli helppo perustella kustannukset vanhemmille, kun pysyttiin kohtuudessa. Osa palveluista saatiin toki sponsoriyhteistyönä. “Yksi muukin haaste meillä on, johon ajattelimme jatkossa panostaa. Emme oikein tiedä kuinka tytöt palautuvat treeneistä, ja millaista heidän unensa laatu on. Tätä ajattelimme yhteistyössä FYSIO 2000 kanssa päästä tarkemmin tutkimaan FirstBeat mittauksen avulla. FirstBeatin avulla saatetaan pystyä vähentämään illalla nuorten älylaitteiden käyttöä ja aikaistaa nukkumaan menoa” lisää Pitkänen.

Joukkueessa pelaava Vanessa Virnala kertoo seuraavaa FYSIO 2000:sta: “ Tykkään FYSIO 2000 palveluista kun ne ovat niin monipuoliset; jos on lihasjumeja täältä voi varata hieronnan. Ja täällä on tosi viihtyisää treenata kuntosalilla.” Toinen joukkueessa pelaava Emilia Mäki puolestaan kommentoi: “Nämä testit olivat mukavia tehdä ja sain tosi hyvät omat treeniohjeet”.