Juoksulupaa hakemassa kuntoutuksen avulla

Juoksulupaa hakemassa kuntoutuksen avulla

Eerika Koivuniemen päälajina on 400 m juoksu. Ennätys 400 metrillä on vuodelta 2020, tulos 56.45. Samalta matkalta on haettu kaksi hopeaa SM -kilpailuissa ikäluokkasarjoissa ja yleisessä sarjassa vuonna 2020 tuli SM-kilpailuista kahdeksas sija. Eerika on myös edustanut Suomea Suomi-Ruotsi-maaotteluissa.

 

” Viime kesänä 2021 kilpailukauden viimeisten kisojen aikana vasen nilkka ja jalkaterä alkoi oireilemaan, enkä enää kyennyt parhaisiin mahdollisiin tuloksiin. Siitä asti olen kuntouttanut jalkaterää ja nilkkaa vahvemmaksi fysioterapeutin ohjeiden mukaan ja ollut juoksukiellossa vielä viime viikkoon asti. Vaikka syksy on ollut rankka juoksukiellon ja kipujen kanssa, on tämä silti parempi vaihtoehto kuin jokin leikkausta vaativa vamma. Leikkauksistakin kuitenkin on myös pitkät kuntoutukset edessä.

Kuntoutuksen alkaessa FYSIO 2000:n fysioterapeutti Helinä Koivumäki huomasi minulla olevan myös lantionhallinnan sekä nilkan koukistussuunnan haasteita. Sen huomaa selkeästi juoksussani siitä, ettei vasen nilkkani pysy yhtä aktiivisesti koukussa kuin oikea. Edellä mainituista syistä johtuen myös askel hieman pettää vasemmalle.

Olen tehnyt voimaharjoitukseni jo ennen kuntoutustani FYSIO 2000:n Pulssin toimipisteen kuntosalilla sekä valmentajani Arto Valkaman ohjeiden mukaan juoksua korvaavat harjoitukset olen pitkälti tehnyt Pulssilla esimerkiksi spinning-pyörällä.

Harjoittelun ja kuntoutuksen tukena olen hyödyntänyt FYSIO 2000:n palveluita myös palautumiseen; Raskaista harjoituksista palautumiseen RecoveryAir-palautumishousuja sekä perinteistä hierontaa. Tutkimusten mukaan palautumishousut palauttavat lihakset tunnissa saman verran, kuin normaalisti noin 48-72 tunnissa. Kipujen hoidossa on myös hyödynnetty huippukylmää, eli Cryoterapiaa.

Kuntoutus on nyt kestänyt kolme kuukautta ja viime viikolla sain taas juoksuluvan, koska kivut ovat poissa ja nilkan/jalkaterän toimintakyky on parantunut huomattavasti”.

 

– Eerika Koivuniemi