Liike on lääke – leikkauksen välttelyä kuntoutuksella

Liike on lääke – leikkauksen välttelyä kuntoutuksella

”Olen 70 kesää nähnyt mies, jonka selkä on vihoitellut jo vuosikausia. Aiemmin työskentelin poliisina ja monet vuodet harrastin painia. Olen aina ollut aktiivinen ihminen ja harrastanut monenlaista, mutta viime kesänä pihatöissä rehkiessä selkä sanoi sopimuksen irti. Vuosia jatkuneet lievemmät oireet pahenivat yhtäkkisesti, ja nyt vasemmassa jalassani on tuntunut jatkuvaa puutumista. Välillä jopa niin pahaa, että 2 km lenkillä pitää useaan otteeseen pysähtyä ravistelemaan sitä, jotta tunto palaa.

Minulla todettiin spinaalistenoosi ja lääkäri ehdottikin vaihtoehtona leikkausta. Leikkaus ei vielä tässä tapauksessa tuntunut hyvältä vaihtoehdolta, koska meillä on ollut talvisin tapana lähteä Thaimaan lämpöön, ja niin on myös tänä vuonna tarkoitus. Mistä sitä tietää kuinka pitkään kuntoutuminen sitten kestää? Niinpä päädyin FYSIO 2000:lle, jos selkäongelmiin saisi sen verran helpotusta, ettei leikkaus ole ihan välttämätön aivan heti.

Ensimmäisessä tapaamisessa todettiin, että ryhtini on seisoma-asennossa varsin hyvä, eikä moitittavaa ole. Selän taaksetaivutuskin onnistui, mutta eteenpäin taipuessa selän kipu paheni. Eipä sitä toisaalta ole ennenkään juuri kellekään kumarreltu. Minua hakattiin myös vasaralla, ja ilmoitettiin että refleksit pelaavat.

Kumarteluista ja vasaroinnista päästyämme alkoi kuntoutusprosessi. Pyöristettiin ja notkistettiin alaselkää, harjoiteltiin liikkuvuutta ja lisättiin lihasvoimaa jalkoihin, pakaroihin ja selkään. Välillä selässä tuntui pahempaa kipua, mutta silloin vaihdettiin kivuttomampaan liikkeeseen. Liike- ja lihasvoimaharjoittelun lisäksi selkää käsiteltiin manuaalisesti sekä kipua lievitettiin mm. cryoterapialla (huippukylmä).

Kuntosalilla minulle esiteltiin HUR-laitteet, jotka ovat paineilmatekniikalla toimivia kuntosalilaitteita. Niillä treenatessa liike on pehmeämpi kuin perinteisemmissä kuntosalilaitteissa, mutta tehoja ja hien pintaan saa HUR:lla ihan yhtä lailla. HUR-laitteilla pystyn hallitsemaan paremmin selkäni asentoa ja siten treenaaminen on nyt myös kivuttomampaa. Se on motivoinut minua nyt myös omatoimiseen kuntosaliharjoitteluun.

Tilani ei ole toistaiseksi lähtenyt mihinkään nopeaan nousukiitoon, mutta pääsin kuitenkin lähtemään Thaimaan-reissulle ennen leikkausta, mikä on jo voitto itsessään”.

 

– Juhani