Tukisukat – miten valitset juuri Sinulle oikeat sukat?

Matkustussukat ovat tukisukat, jotka on valmistettu pehmeästä, hengittävästä materiaalista.
Ne ehkäisevät ja vähentävät alaraajoje
n turvotustaipumusta ja väsymistä sekä hoitavat lieviä laskimovaivoja sekä estävät ja hidastavat niiden pahenemista. Lentosukat on tarkoitettu terveisiin ja normaalinmallisiin jalkoihin. Lentosukkien kokoa valitessa otetaan mitta nilkan ohuimmasta kohdasta kehräsluiden yläpuolelta sekä pohkeen paksuimmasta kohdasta. Lentosukissa on kevyt paine, yleensä 1. kompressioluokka. On tärkeää, että sukat ovat oikean kokoiset, koska liian isoilla tai pienillä sukilla voi tehdä jopa enemmän haittaa kuin hyötyä, jos paine tulee väärän kokoisen sukan takia väärään kohtaan jalkaa. Matkustussukat ovat polvipituiset ja niitä saa monissa eri väreissä.

Matkustaessa joutuu usein istumaan paikallaan tuntien ajan ja se heikentää jalkojen verenkiertoa. Ahtaissa tiloissa ei usein pysty jaloitella kunnolla, jolloin verenkierto raajoissa hidastuu. Lentokoneella matkustettaessa myös alhainen ilmanpaine rasittaa jalkojen verenkiertoa. Pitkien matkojen matkustaminen väsyttää jalkoja, aiheuttaa turvotusta ja voi tehdä ne tunnottomiksi. Laskimotukoksen eli veritulpan riski kasvaa matkustaessa. Matkustussukkia käyttävillä on tutkimuksissa todettu olevan vähemmän laskimotukoksia kuin niillä, jotka eivät sukkia käytä.

Lääkinnälliset hoitosukat ovat henkilön mittojen mukaan valittuja lääkinnällisiä sukkia, joissa on asteittain aleneva hoitopaine, joka hyödyntää lihaspumppua. Niiden käytöllä tavoitellaan alaraajojen laskimoveren paluuvirtauksen parantumista, raajaturvotuksen ehkäisemistä pienentämällä hiussuonten ja kudoksen välistä paine-eroa tai jo syntyneen turvotuksen vähenemistä sekä imuteiden virtauksen edistämistä. Tukisukkia tulee käyttää, jos sairastaa diabetesta, on ollut isossa leikkauksessa, jaloissa on voimakasta turvotusta, kärsii suonikohjuista tai säärihaavasta, sairastaa sydän- tai verenkiertoelimistön sairautta tai on reilusti ylipainoinen. Myös raskaana oleville naisille suositellaan tukisukkien käyttöä, koska raskauden aikana verenkierto takaisin sydämeen eli laskimopaluu on hidastunut.

Jalkojen häiriintynyt verenkierto aiheuttaa oireita, jotka pahenevat asteittain ellei ongelmaan puututa. Tällaisia oireita voivat olla väsymys, paineen tunne ja turvotus, jotka ovat lievempiä aamulla ja pahentuvat kohti iltaa mennessä. Lieviä oireita voi hoitaa 1. luokan kompressio- eli tukisukilla. Alin kompressioluokka valitaan myös usein silloin, jos henkilö ei ole aiemmin käyttänyt tukisukkia, koska kevyemmän kompression sukat ovat helpommat pukea ja mukavammat käyttää ja niiden avulla voi harjoitella sukkien käyttöä. Jos lääkäri on määrännyt henkilölle tukisukat, on usein tarpeen valita 2. tai 3. kompressioluokan sukat, joissa on voimakkaampi paine. 

Lääkinnällisiä hoitosukkia varten otetaan useita mittoja henkilön alaraajoista. Sukat voivat olla polvi-, reisi- tai sukkahousumittaiset ja niitä saa monessa eri värissä. Mitat ottaa sukkamittauskoulutuksen saanut henkilö, joka myös tilaa asiakkaalle sukat. Saat valita haluatko avo- vai umpikärkiset sukat.

 

FYSIO Kaupassa (Keskuskatu 17, käynti Työväenkadulta) saat matkustussukat ja lentosukat mittojesi mukaan ja edullisesti. Mittaamme ammattitaidolla Sinulle sopivat sukat, varaa aikasi numerosta 050 026 1645!

Meillä myynnissä Mediteamin sekä NabraRehabin sukkia! Lisäksi valikoimasta löytyy sukkien pukeutumisapuvälineet.