Urheilufysioterapia

Urheilufysioterapialla ylläpidetään urheilijan optimaalista toimintakykyä

Urheilufysioterapeutti on tärkeä osa urheilijan taustatiimiä. Urheilijan taustatiimiin kuuluvat fysioterapeutin lisäksi yleensä valmentajat, lääkäri sekä muut asiantuntijat.

Urheilufysioterapialla pyritään ylläpitämään ja saavuttamaan urheilijan optimaalinen toimintakyky. Lisäksi pyritään ehkäisemään urheiluvammoja, toimimaan valmennuksen tukena sekä hoitamaan ja kuntouttamaan urheiluvammoja.

 

Urheilufysioterapian osa-alueita ovat ennaltaehkäisy, terapia/hoito ja kuntoutus. Ennaltaehkäisy sisältää valmennuksen tukena toimimisen vammojen ehkäisemiseksi, esimerkiksi tarkastellaan videoanalyysien avulla suoritustekniikkaa ja sen mahdollisia puutteita. Lisäksi voidaan tehdä lihastasapaino- ja liikehallintakartoituksia. Terapia/hoito sisältää yleensä tuki- ja liikuntaelin fysioterapiaa, hierontaa ja muuta käsittelyä sekä välittömiä toimenpiteitä vammojen yhteydessä. Kuntoutus sisältää terapeuttisten harjoitteiden lisäksi henkistä tukea, jota urheilija tarvitsee saavuttaakseen maksimaalisen suorituskyvyn ja palatakseen takaisin lajinomaiseen harjoitteluun.